Skip to main content

Zelf vloerverwarming leggen

Zelf je vloerverwarming leggen? Dat klinkt misschien moeilijk, maar met de hulp van Bouwjevloer.nl kun jij dat! Het concept van Bouwjevloer is ontwikkeld door VBH Totaalvloeren, een bedrijf dat zich al meer dan 20 jaar specialiseert in alles op het gebied van vloeren, van sloop tot aanleg. In het kort: jij krijgt van ons een handig stappenplan zodat je zelf aan de slag kunt gaan. Hierin wordt precies uitgelegd hoe jij zelf de vloerverwarming kan leggen voor optimaal gebruik. Alles wat je nodig hebt, kan door ons geleverd worden. En weet je het even niet meer? Dan kun je ons altijd bellen.

De voordelen van zelf vloerverwarming leggen

Vloerverwarming wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Het is de namelijk de beste manier om uw huis te verwarmen. En door je vloerverwarming zelf aan te leggen, kun je flink besparen op de kosten. Het is eenvoudiger dan je denkt, zeker met het gedetailleerde stappenplan dat je van ons krijgt. De voordelen van vloerverwarming nog even op een rijtje:

  • Vloerverwarming is veel zuiniger in gebruik dan traditionele radiatoren;
  • De warmte wordt gelijkmatig over de ruimte verdeeld;
  • Doordat er geen grote warmteverschillen zijn in de kamers, zal er minder sprake zijn van trek en tocht;
  • Lelijke en onhandige, stofvangende radiatoren en verwarmingsbuizen in de ruimte zijn ook verleden tijd;
  • En het is natuurlijk heerlijk om op kousenvoeten over een verwarmde vloer te lopen.

De geschikte vloer

Vloerverwarming is geschikt voor bijna elke soort vloer en gaat prima samen met tegels, PVC, beton, gietvloer, hout, laminaat en vinyl. Wel zul je bij sommige afwerkvloeren wat extra maatregelen moeten nemen. Bijvoorbeeld:

Laminaat

Wanneer je laminaat wil leggen op een vloer met vloerverwarming, is het belangrijk dat je een goede ondervloer gebruikt. De R-waarde van die ondervloer mag niet hoger zijn dan 0,15 m²K/W. Wanneer de R-waarde hoger ligt, zal de vloer niet goed of slechts langzaam warm worden.

Vinyl

Vinyl is in principe ook geschikt voor vloerverwarming, al moet het wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is de dikte belangrijk: Hoe dikker het vinyl, hoe minder de warmtedoorlating zal zijn. Ook is het altijd nodig om het vinyl compleet te verlijmen, anders kunnen er door uitzetten en krimpen bobbels ontstaan.

Leg het vinyl wanneer de vloerverwarming aan staat. Zo kan eventueel aanwezig vocht verdampen en blijft het niet onder het vinyl zitten.  Verder is het belangrijk dat de temperatuur van de vloerverwarming niet hoger wordt dan 27 graden.

Beknopt stappenplan zelf vloerverwarming leggen

1. SCHEUREN VOORKOMEN

Om scheuren in de dekvloer te voorkomen is het verstandig om de zijkanten te isoleren met een laagje isolatieschuim. Zo kan de vloer, onder invloed van temperatuurverschillen, zonder problemen uitzetten en krimpen.

2. ISOLEREN EN ZILVERFOLIE LEGGEN

Vervolgens plaats je de isolatieplaten dicht tegen elkaar op de ondergrond en legt daarop de zilverfolie. Zo wordt de warmte gelijkmatig verdeeld.

3. RASTERMATTEN EN VERWARMINGSBUIZEN LEGGEN

Hier bovenop leg je de stalen rastermatten waaraan je de verwarmingsbuizen kunt vastmaken. Leg vervolgens de verwarmingsbuizen ongeveer 15 cm van elkaar af in een soort slakkenhuis en maak de buizen om de 50 cm vast aan het frame.

4. STORTEN CEMENTDEKVLOER

Onze specialisten komen een laag cementdekvloer storten van minimaal 2,5 tot 3 centimeter dik over de verwarmingsbuizen. Het storten van een vloer is een specialistisch werk en daarom komen wij dat voor je doen. 

Contact over het zelf leggen van vloerverwarming

Durf jij het aan om zelf je vloerverwarming aan te leggen? Heb je vragen over onze werkwijze? Neem dan contact met ons op of vul het formulier op deze pagina even in. Onze specialisten informeren je graag over onze werkwijze en helpen je graag verder. Hopelijk tot snel!

vloerverwarming

Direct contact opnemen

Wilt u meer informatie over onze diensten of heeft u een vraag? Vul het contactformulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.