Isoleer je betonvloer zelf
Vloerisolatie kan je een flinke energiebesparing opleveren. Wanneer je een betonvloer hebt, zijn er verschillende manieren om deze te isoleren:
- Vanaf de onderkant;
- Vanaf de bovenkant;
- Bodemisolatie.
Door zelf je betonvloer te isoleren, kun je nog meer geld besparen. Met Bouwjevloer is dat gemakkelijker dan je denkt. Je doet het namelijk zelf, maar niet alleen! Wij leveren je gedetailleerde instructies, inclusief instructievideo’s, en alle materialen die je nodig hebt. Het afval en het gereedschap dat je van ons leent, komen we na afloop weer bij je halen. En loop je even vast? Dan is één telefoontje genoeg. Wij helpen je zo weer op weg!
Betonvloer isoleren vanaf de onderkant
Isoleren vanaf de onderkant is, zeker wanneer je vloerverwarming hebt, ten zeerste aan te raden. Het is bovendien een vrij eenvoudige manier van isoleren die niet al te duur is. Als je je betonvloer vanaf de onderkant wil isoleren, is het nodig dat er een kruipruimte aanwezig is die:
- Toegankelijk is (via een kruipluik);
- Hoog genoeg is (minimaal 35 cm);
- Niet te vochtig is.
De toegang naar de kruipruimte is het kruipluik . Dat zit meestal bij de voor- of achterdeur, maar soms zit het op een andere plaats. Op de bouwtekeningen van het huis kun je deze normaalgesproken wel vinden.
De hoogte is voornamelijk van belang omdat je er zelf in moet passen om het isolatiemateriaal aan te brengen. 35 cm is daarbij de minimale hoogte, maar bij een hoogte van 50 cm wordt het wel wat comfortabeler om de platen isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aan te brengen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal, maar als je subsidie wil aanvragen voor de vloerisolatie, is het belangrijk dat de Rd-waarde minimaal 3,5 m² K/W bedraagt.
Betonvloer isoleren vanaf de bovenkant
Wanneer er geen kruipruimte aanwezig is, of als die te laag is, dan kun je kiezen voor isolatie vanaf de bovenkant. Houd er dan wel rekening mee dat de vloer wat hoger komt te liggen. Dat kan betekenen dat plinten verplaatst moeten worden en deuren wat ingekort. De dikte van het materiaal is hierbij belangrijk, maar heeft ook invloed op de isolatiewaarde: Hoe dikker, hoe beter de isolatie.
Bodemisolatie
Een andere mogelijkheid voor het isoleren van je betonvloer is bodemisolatie. Dit is aan te raden wanneer de kruipruimte te laag is voor vloerisolatie van onderaf. Meestal worden hiervoor EPS-parels gebruikt, die naast een isolerende, ook een vochtwerende functie hebben. De parels zijn gemakkelijk en snel aan te brengen maar de isolatiewaarde is meestal wel wat lager dan bij vloerisolatie van onder- of bovenaf.
Bespaar met Bouwjevloer
Ga je zelf je betonvloer isoleren met Bouwjevloer? Dan kun je in aanmerking komen voor subsidie. Er zijn een aantal voorwaarden om de ISDE-subsidie aan te vragen. De belangrijkste zijn:
- Je moet een erkend isolatiebedrijf in de arm nemen. Bouwjevloer is dat!
- Je moet zelf eigenaar zijn van de woning en deze ook gebruiken als hoofdverblijf;
- Bij het nemen van één isolerende maatregel, zoals de isolatie van je betonvloer, kun je 15% van de kosten terugkrijgen. Wanneer je nog een extra energiebesparende maatregel neemt, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie of bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp, dan bedraagt de subsidie tot 30% van de kosten;
- De maatregelen mogen maximaal 12 maanden na elkaar worden uitgevoerd, waarbij de subsidie maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste maatregel mag worden aangevraagd.
Contact
Meer weten over het zelf isoleren van je betonnen vloer met Bouwjevloer? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen je er graag alles over.