Om een nieuwe vloer aan te leggen, moet eerst de oude verwijderd worden. Hoe je dit het beste kunt aanpakken, hangt volledig af van het type vloer, de dikte, eventuele wapening en soortgelijke factoren. Bij een houten vloer is het meestal nodig om de vloerdelen door te zagen voor ze verwijderd kunnen worden. Ook bij een betonnen vloer is het raadzaam om eerst sleuven in het beton te slijpen voor je met een sloophamer aan de gang gaat. Dunnere vloeren kunnen met de hand gesloopt worden, voor een dikkere betonvloer is het slimmer om bijvoorbeeld een pneumatische breekhamer te huren.
- Alles voor je nieuwe vloer
- Altijd een scherpe prijs
- Direct een prijsindicatie online
- Advies op maat
Stappen
Stap 2: Ondergrond klaarmaken
De nieuwe betonvloer moet op een goed verdichte zandlaag liggen. Als de oude vloer niet geïsoleerd was en je nu wel isolatie wil aanbrengen, is het goed mogelijk dat er zand verwijderd moet worden om hier ruimte voor te maken. Maak hierna met een rei het zand weer waterpas. Mocht het nodig zijn om zand toe te voegen, zorg dan dat er geen lucht tussen de zandkorrels zit door water aan te brengen en het zand goed te laten inklinken.
Stap 3: Isoleren
Breng nu hardschuim isolatieplaten aan (EPS/Tempex) van 10 cm dik of meer. De precieze dikte hangt af van de RC-waarde (thermische weerstand) van het materiaal en de gewenste waarde. Plaats ook isolatie van 2 cm tegen de wanden; dit voorkomt dat het beton later bij eventuele verzakkingen de muren beschadigt. Houd de hoogte van het isolatiemateriaal langs de wanden gelijk aan de hoogte van de nog te storten vloer.
Stap 4: Aanbrengen bouwfolie
Leg PE-folie over de isolatieplaten heen. Dit zorgt dat bij het storten van het beton het water niet kan weglopen. Als je meerdere stukken gebruikt, zorg dan dat ze ongeveer 10 centimeter overlappen. Het is aan te raden om de naden bovendien dicht te plakken met aluminiumtape, zodat je zeker bent dat er geen water doorheen komt.
Stap 5: Eventueel aanleggen leidingen
Indien nodig, leg leidingen aan voor wateraan- en afvoer, elektra, cv en/of gas. Voorzie deze leidingen van mantelbuizen. Maak zo min mogelijk verbindingen in de vloer: doordat het geheel met beton bedekt zal worden, geven eventuele lekkages veel overlast en zijn moeilijk te traceren en te repareren.
Stap 6: Eventueel maken van vakken
Bij een grote vloer kan het helpen om de vloer eerst in een aantal vakken te verdelen, zodat je het beton als het is gestort gemakkelijker kan afreien. Een ander voordeel is dat je loopplanken over de balken kan leggen om gemakkelijker overal bij te komen. Neem een aantal balken die hoger zijn dan de te storten vloer en leg ze parallel aan elkaar, waarna je ze waterpas vastzet met een beetje betonspecie.
Stap 7: Aanbrengen wapening
Als je een gewapende betonnen vloer wil maken, plaats je nu de wapening. Gebruik hiervoor bouwstaalmatten. Zorg bij de aansluiting van twee delen wapening dat ze voldoende overlappen (ongeveer 25 cm). Plaats onder de wapening stukjes (stoep)tegel van ongeveer 3 cm hoog; dit zorgt dat de wapening op de juiste plek in het beton komt en voorkomt betonrot. Er kunnen ook speciale afstandhouders gebruikt worden.
Stap 8: Beton storten
Nu de voorbereidingen klaar zijn, is het tijd om het daadwerkelijke beton te storten. Voor een niet al te grote vloer kun je zelf het beton aanmaken en met een kruiwagen storten. Voor grotere vloeren is het gebruikelijk om een betonmixer langs te laten komen met een slang.
Stort niet alles in één keer, maar rei steeds tussendoor de betonspecie af met een reilat. Trek hiervoor de reilat met een zigzaggende beweging naar je toe. Schep het teveel aan beton weg en vul kuilen op. Controleer ook af en toe met de waterpas of de vloer niet hol wordt. Als het beton er in ligt, schuur het dan dicht door draaiende bewegingen over de vloer te maken met een kunststof schuurbord. Werk ten slotte de vloer glad af met een roestvrijstalen spaan.
Als je vakken hebt gemaakt, verwijder dan nadat die zijn opgevuld de balken en vul de zo ontstane gaten. Werk deze af op dezelfde manier als de rest van de vloer.
Stap 9: Uitharden
Als beton te snel verhardt, wordt het niet sterk genoeg. Benevel daarom de vloer met water en dek hem vervolgens af met bouwfolie. Laat de vloer een week rusten zodat hij voldoende stevig kan worden.
Stap 10: Aanbrengen dekvloer
Als het beton goed is uitgehard, kun je de bovenste laag van de vloer gaan aanbrengen. In de meeste gevallen zal je een cementdekvloer op het beton willen maken. Hiermee maak je het beton volledig vlak, zodat de uiteindelijke vloerafwerking zoals tegels, tapijt, laminaat of gietvloer er goed op gelegd kan worden. In garages of schuren kun je ook de cementdekvloer zelf als vloerafwerking gebruiken.
Maak eerst de betonvloer goed schoon en vetvrij en maak hem vervolgens goed nat. Let wel op dat er geen plassen meer mogen staan als je de dekvloer gaat aanbrengen. Voor een goede hechting is het aan te raden om eerst een hechtlaagje (water met cement gemengd) met een bezem aan te brengen. De dekvloer moet aangebracht worden als de hechtlaag nog glanst. Om de vloer gelijkmatig te krijgen, kun je latten als hoogtegeleiders gebruiken. Vlak de specie net als het beton uit met een reilat.
Ook de cementdekvloer moet worden bevochtigd en afgedekt om minimaal een week uit te harden. Pas hierna kan de vloerbedekking worden gelegd.
Direct contact opnemen
Wilt u meer informatie over onze diensten of heeft u een vraag? Vul het contactformulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.